A manézs francia eredetű szó jelentése cirkuszi porond, fedett lovarda. A lovarda és a cirkusz között pedig meglehetősen szoros kapcsolat van, egy tőről erednek hiszen a modern cirkusz alapjait Philip Astley tette le (1769) Londonban, amikor egy lovaglóiskolában lovasgyakorlatokat mutattak be erőművészekkel és akrobatikus mutatványokkal, amit később széksorokkal vettek körül. A cirkusz eredetileg vándormutatványos csoportok kerek fellépő sátrát és műsorát jelentette. Ennek a vándoréletnek alap kellékei voltak a cirkuszi kocsik, amelyek számtalan funkciót töltöttek be, mint például: szállító eszköz, ketrec, mobil lakás, díszpáholy stb.. és ezzel le is zárnánk a rövid cirkusztörténeti áttekintést. 

akocsi.png


... és akkor a lényeg, az álmodozások és gondolati kalandozások közepette megláttunk, beleszerettünk és megvettünk egy klasszikus fa, cirkuszi kocsit, amit manézsnak kereszteltünk, mert hát kézenfekvő volt az elnevezés, hogy egy ilyen patináns darabnak legyen valami, az eredeti funkcióra utaló neve.  Na és ha már van egy ilyen pompás kocsink, akkor a régi, mélyről gyökerező vágyunk - hogy nyissunk valami kis vendéglátóhelyet - valóra válhat, hiszen ennél jobb helyet egy hangulatos "italozónak" nem is találhatnánk, nem is beszélve arról, hogy bárhol állhat majd, így hát  mellébiggyesztettük a manapság igen kedvelt BISZTRÓ elnevezést és megszületett A Manézs BISZTRÓ.

A bejegyzés trackback címe:

https://manezsbisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr155075241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása